19.9.16

LA VALL DE SOULI-AR

"EL PERFUM DE SÓLLER 

Al trobar-me dalt del Coll,
a tres llegües de distància,
com una ona m'ha arribat,
com una ona de fragància
de la flor del taronger. 
(Miquel dels Sants Oliver, Poesia)""Quan penetrem endins de l'alta serra arribarà un moment que sentirem l'oloreta que fan les fulles, les flors i els fruits de l'arbre de les Pomes d'Or. Just després veurem la vall de Souli-Ar. La més bella vall entre muntanyes i el mar. 
El nom de Souli-Ar significa «vall de la plata» i el rep perquè té unes mines d'aquest metall preciós que es troben a la falda de la muntanya de llevant. Aquesta denominació del vall és molt antiga, possiblement posada pels primers habitants que trobaren l'argent. 
Les muntanyes que envolten la vall per tres costats són molt altes i no permeten que el Sol es deixi veure més que una estona a migdia. Poc després queda tapat per les muntanyes i sols reapareix a la posta de Sol, enmig del mar.
És un zona de pluja abundant i per això i degut a les muntanyes que l'envolten,  hi ha nombrosos torrents que arrosseguen la millor terra cap a la depressió de la vall i li aporten aigua constant, excepte durant la segona època de l'estació càlida, que és molt seca..."