14.10.16

QUINT CECILI METEL


Quint Cecili Metel Baleàric (llatí: Quintus Caecilius Q. F. Q. N. Metellus Balearicus) fou un magistrat romà, fill de Quint Cecili Metel Macedònic.


Era membre d’una de les més importants famílies romanes del final de la República. El seu mandat com a procònsol va ser sobre una de les dues províncies de Hispania, segurament la Citerior. Aquest mandat es perllongà fins a l’any 121 aC quan retornà a Roma i li fou dedicat un triomf i el sobrenom Baleàric. Aquests fets se succeïren gairebé al mateix moment que les reformes dels germans Grac contra qui es posicionà el senat. La família dels Metels va ser una de les que s’hi enfrontaren encara que el Baleàric va ser fora com a procònsol durant la major part dels aldarulls.

Fou cònsol l’any 123 aC junt amb Tit Quint Flaminí i durant el seu període i l’any següent, va fer la guerra contra els habitants de les Illes Balears acusats de pirateria; deu el seu sobrenom a aquesta campanya a les Illes Balears. Segons les fonts clàssiques, després de la conquesta de les Balears fundà les ciutats de Palma (l’actual Palma), i Pollentia (l’actual Alcúdia), i portà 3.000 colons d’entre els "romans d'Ibèria" per colonitzar l’illa. Donades les troballes arqueològiques que denoten una minvada entitat material pels dos assentaments entre el 123 i el 70 aC, s’ha proposat que Palma i Pollentia fossen campaments romans en aquesta fase, després de la qual s’inicià una monumentalització important, com s’ha pogut documentar a l’àrea del fòrum de Pollentia. Fou censor el 120 aC junt amb Luci Calpurni Pisó.