31.10.16

VERTEBRATS PREHISTÒRICS

Quan les Illes Balears sorgeixen fruit del moviments tectònics de les falles del mediterrani  i dels desglaçaments, segurament moltes espècies de vertebrats quedaren aïllades en el nostre territori però amb el pas del temps desaparegueren per manca d’adaptació a un clima gens favorable i a la contínua reducció  de l’espai per l’aïllament. Així la fauna es va anar empobrint fins arribar a la que tenim a l’actualitat que és descendent directe de les espècies que sobrevisqueren als canvis climàtics i a la reducció de l’espai vital. 



Els darrers en desaparèixer foren el Myotragus balearicus, tan comú a Mallorca i Menorca durant el Quaternari alt i vàries espècies de rosegadors com el Hypnomys mahonensis i H. morphoeus
Hypnomys mahonensis

Hypnomys morpheus

També es trobaven musaranyes de dents vermelles com Nesiotites hidalgoi, el Prolagus sp. (parent llunyà del conill; i un nutrit grup de reptils com la gran tortuga terrestre Testudo gymnesica. Tots ells ja desapareguts.

Nesiotites hidalgoi
Prolagus

També hi havia espècies de  llangardaixos i escíncids desapareguts però que encara avui viuen a terres continentals o del nord d’Àfrica.