16.4.17

EL CINE DE SANT JORDI




A Sant Jordi al cinema li deien Cine Garí i l’havien construït l’any 1924. Ara és una casa de pisos ben atractiva. Es troba al començament del carrer Arada. Per cert que els santjordiers  foren els primers que empraren arades amb rodes.

Ben en front del cine hi havia ca els Garau, una família de mecànics. El pare, era el mestre i feia cara de pocs amics. Els fills eren quatre: en Joan que era el major i també feia de mestre del taller, n’Andreu que no feia de mecànic més que esporàdicament, en Guillem i en Miquel. Aquest darrer, ja un poc granadet es va fer capellà i ara és restaurador del bisbat. Davant ca els Garau també hi habitava una tia seva que l’entesa en xiu-xius del poblet.

Sovint, a l’hivern anàvem a ca seva a passar la vetlada parlant de coses del poble i contant romanços.

Però avui, d’allò que vull parlar és del Cine Garí. El diumenge horabaixa ningú mancava a la sessió de cinema. L'acomodador era es "Soldadet" i la gent reservava seients amb abrics, gorres i bufandes. Feien dues pel·lícules seguides i allà poguérem veure totes la pel·lícules de Sisí. Però també cine d’humor, del farwest, de romans, ... El cine era el lloc de trobada i exhibició d’al·lots i al·lotes que vestien els seus millors vestits, com si fos per anar a missa. Allà les jovenetes ullaven els joves que els agradaven més i quedaven amb ells per anar de passeig després de la sessió; passeig que es feia principalment pel carrer Neira que va des de la plaça de Monteros (on té la porta principal la parròquia) fins el carrer des Caragol.  El carrer du el nom de Raimundo Neira, caporal dels cos de carabiners que, un cop retirat, va muntar una taverna al carrer Major, dita popularment  “Cas Cabo”.