21.12.17

ESCENARI FINAL DE LA II GUERRA PÚNICAPer a poder contextualitzar la historia que estic escrivint, m’interessa tenir clars els escenaris dels darrers anys de la II Guerra Púnica.

Les Illes Balears estaven ben enmig del triangle on es va desenvolupar el conflicte entre Roma i Cartago.Per una banda tenim la península Ibèrica on Publi Corneli Escipió es va fent l’amo, aconseguint que els cartaginesos es replegin a Cartago.

Per altra banda trobam a Anníbal, el major dels germans Barca, que continúa a la península Itàlica (sud) i que, per raons encara avui no explicades, passa per davant Roma sense atacar-la. Asdrúbal Barca mor i és decapitat després de la batalla de Metauro (península itàlica, 207 aC) , quan anava a reunir-se amb Anníbal per junta forces.

Finalment observam que Magó  Barca, el més petit, arreglega un exercit a Ligúria i és derrotat.  Mor en el camí de tornada a Cartago.

Escipió i Anníbal s’enfronten a la batalla de Zama (202 aC) prop de Cartago. Vencen els romans i els púnics són derrotats.  

Així acaba la II Guerra Púnica, en la quals els foners baleàrics jugaren un important paper.