Era doctor en Prehistòria per les universitats d'Oxford i Cambridge. Va arribar a Mallorca l’any 1956 i aviat es va entusiasmar pel potencial arqueològic de l'illa. Va dedicar els seus primers esforços a excavar els jaciments de la cova de Muleta (Sóller) i l'abric de Son Matge (Valldemossa), que aviat es van convertir en dos dels més importants de les Balears. El primer, perquè permet pensar que els primers pobladors s’establiren a Mallorca en una època molt més antiga de la que fins aleshores es consideraven provat, i el segon, per il·lustrar una completa seqüència del poblament humà Balear. Són Matge és, sens dubte, el jaciment clau per entendre el desenvolupament econòmic i social del poblament de les illes Balears.
Myotragus balearicus |
Va ser el primer investigador a Espanya que va aplicar sistemàticament el mètode de datació del Carboni 14, i també el que va treure a la llum la població campaniforme a Mallorca mitjançant l'excavació dels extensos assentaments de Son Ferrandell Oleza i de Son Mas.
Abric de Son Matge |
Entre 1984 i
2002, Waldren va organitzar quatre congressos internacionals d'arqueologia a
Deià, als quals van assistir els investigadors més prestigiosos de la
prehistòria. En l'actualitat havia reprès el primer tema que va cridar
l'atenció en la illa (els inicis del poblament balear) i havia tornat excavar les primeres sepultures campaniformes de
Mallorca.
Young W. Waldren |
Va escriure multitud d'articles en les revistes més prestigioses del camp de l'arqueologia; ell mateix va fundar fa tres dècades la revista Damarc, que editava el Museu de Deià. Entre els seus llibres destaquen Balearic Prehistory: Ecology and Culture (Oxford 1982), The Balearic Pentapartite Division of Prehistory (Oxford 1986) i The Beaker Culture of the Balearic Islands (Oxford, 1998).
Arqueòlegs (III)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada