13.11.16

PALMA ROMANA

La primera Palma romana - anomenada Palma alta - estava on ara està Son Espases i fou un campament militar fins aproximadament l'any 60 aC. 
Aleshores es va traslladar vora del mar a la marge esquerre del torrent principal que vertia le aigües a la gran badia del sud-oest (actual Sa Riera).
Possiblement el principal edifici es degué construir a la part alta on ara és l'Almudaina i la primera ciutat va créixer en aquell pujol amb carrers ben quadriculats fent un recinte amurallat que aniria cap a l'actual plaça de Cort, carrer Cadena, carrer Morell fins a l'actual palau del Bisbat. 

Poquíssims restes o traces queden de tot allò. El vestigis es redueixen a restes de la murada que es suposa romana, un epígrafe a una paret on es llegeix "MENLIAE C·F SEVERAE (dedicat a Manilia Severa, filla de Caius), restes de parets de cases i poca cosa més.
En el canté del meandre darrer del torrent, fins on arribava el mar, es suposa que hi havia un teatre ( a la illeta envltada per la plaça del rei Juan Carles I, carrers Borondo, Paraires i Jovellanos. Les restes de pedres diuen que ara formen part de la parròquia de sant Nicolau.
El suposat teatre de Palma

 
Cecili Metel