20.12.16

EL CARRO D'AVICENA

FA MOLTS ANYS.... quan els homes i les dones encara tenien temps per a pensar en l'essència i l'existència de les coses, el savi Avicena era considerat el més important del món àrab.
Un dia fou cridat al palau, on el Sultà li va demanar que li explicàs la diferència entre l'essència i l'existència, tema molt debatut des de l'antiguitat clàssica i encara avui en controvèrsia.
Avicena va pensar un poc i li va respondre:
- Senyor! Per entendre millor aquests conceptes us sol·licit, amb tot respecte a Vós i al  Profeta, que m'expliqueu allò que és un carro.
Després de pensar una estona, va respondre el Sultà:
- Un carro és... un caixó de fusta que té un eix de ferro on es posen les rodes i també té dos pals per enganxar el mul o el cavall.
Aleshores, Avicena va respondre:
- Idò ara farem portar als criats aquestes coses: un caixó de carro, un eix de carro, dues rodes de carro i dos pals per enganxar el mul o el cavall.
El criats, complint l'encàrrec, dugueren i posaren en terra aquells objectes: la caixa, l'eix, les rodes i els pals.
Quan tot allò estava davant d'ells, Avicena li va demanar al Sultà:
- És això un carro?
- No exactament - va respondre el Sultà - això sols són les peces, però perquè sigui un carro les té muntades i disposades d'una manera determinada.
- Vet ací la resposta a la pregunta per la qual m'heu fet venir - va acabar diguent Avicena.
(La me va contar el meu estimat professor de Filosofia, senyor Josep Font i Trias a l'Institut Ramon Llull, per allà els anys 60 i pico del segle passat). 

1 comentari:

Unknown ha dit...

Em pensava que la foto era la del carro de'n Tòfol de la Miranda. No hi ha molta diferència...