21.2.17

CARACA, CIUTAT ROMANA



Descoberta a Espanya la perduda i mítica ciutat carpetana i romana de Caraca

Driebes és un municipi espanyol enclavat a la província de Guadalajara, pertanyent a la comunitat autònoma de Castella-la Manxa que, en l'actualitat, disposa de menys de 400 habitants. No obstant això, els experts sabien que en el passat l'àrea que avui ocupa va haver de formar part d'una important urbs romana. No en va, en Driebes es va trobar l'any 1945 una important col·lecció numismàtica i d'orfebreria romana a la qual es va denominar Tesoro de Driebes i que es troba exposat en el Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid.
[Fíbula de Driebes, segle IV a. C., cultura carpetana. Representa a un personatge de l'aristocràcia. S'identifica el seu cap amb casc i torques. Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid.]


 [Fíbula de Driebes, segle IV a. C., cultura carpetana. Representa a un personatge de l'aristocràcia. S'identifica el seu cap amb casc i torques. Museu Arqueològic Nacional (MAN) de Madrid.]

Ara, un equip d'investigadors i arqueòlegs ha descobert una ciutat romana subterrània en Driebes. Segons els primers indicis, resulta molt probable que es tracti de l'antiga ciutat romana de Caraca, d'origen carpetà i datada entre els segles IV a. C. i II d. C. Una ciutat de la qual es tenia constància de la seva passada existència, però de la qual, fins al moment, desconeixíem la seva ubicació.

Segons els itineraris romans, Caraca, —topònim que fins ara es creia podia correspondre a la madrilenya Carabaña—, es trobava en la via de Mèrida a Tarraco, a mig camí entre Alcalá d'Henares i Segóbriga, situació que correspon al jaciment ara localitzat.

El passat mes d'octubre es van decidir a iniciar una recerca més exhaustiva que ha donat com resultat la troballa, sota sòl, a uns 70 centímetres de profunditat, d'estructures romanes com un fòrum porticat, termes, habitatges i fins i tot restes d'un aqüeducte.




Entre altres tècniques han utilitzat un georradar 3D amb el qual han pentinat una hectàrea de terreny i que ha permès dibuixar un plànol del que podria haver-hi sota terra. Després de les primeres comprovacions, creuen que la ciutat romana podria estendre's per unes 12 hectàrees. A més, segons les dades publicades, la grandària de les restes de l'aqüeducte descobert ha permès documentar que a la ciutat vivien al voltant de 2.000 persones.