21.2.17

JOAQUIN MURRIETA (II)



Viu o mort?

Es conta que el grup d'homes conegut com els “Califòrnia Rangers”,  creat per atrapar a Murrieta i la seva banda, el varen atrapar i matar.

Oficialment es va donar per mort a Murrieta i com a mínim a altres dos homes el 25 de juliol de 1853. Com a prova de la seva execució, els Rangers de Califòrnia van tallar el cap del cadàver de Murrieta i la van aficar en un pot  de vidre amb brandy.

No obstant això, van començar a córrer rumors que el cap que s'havia exposat en Stockton, Sant Francisco, i en els campaments miners de Papallona County, no era la de Murrieta. Segons les descripcions publicades pel director del periòdic de Sant Francisco Alta el 23 d'agost de 1853:



“Fa unes poques setmanes un grup de nadius de Califòrnia i Sonora va partir en direcció a la vall de Tulare amb la intenció confesa i reconeguda de traficar amb cavalls. Tres d'ells han tornat informant que van ser atacats per un grup de nord-americans, i que la resta dels membres del seu propi grup, en total quatre, havien estat assassinats; que Joaquín Valenzuela, un d'ells, va ser assassinat quan intentava escapar, i que els seus capturadors li van tallar el cap i la van guardar com a trofeu. És també ben conegut que Joaquín Murrieta no va ser l'home assassinat pels homes del capità Harry Love en el pas de muntanya de Panoche. El cap exposat recentment en Stockton no guarda semblança alguna amb Murrieta, i aquest fet ha estat confirmat positivament per aquells que han vist tant a Murrieta com a l'espuri cap.”

En 1879, la germana de Murrieta va afirmar que el cap que havia vist en el pot de vidre no era el del seu germà. També va dir que no havia parlat abans perquè volia protegir al seu germà i permetre-li escapar. Les seves declaracions mai van poder ser confirmades, ja que el cap va ser destruït en un incendi durant el terratrèmol de Sant Francisco de l'any 1906.

El Robin Hood mexicà

La història de Murrieta no va acabar amb la seva suposada mort i desaparició. Comptava amb el seu nebot com a successor, anomenat Procopio. Procopio era també conegut com a Xarxa-Handed Dick , un àlies que va rebre pel color vermell dels seus cabells. Procopio es va convertir en un dels bandits més famosos de la història de Mèxic. Quan va morir Joaquín Murrieta, el seu nebot solament tenia 12 anys, però havia estat criat en el culte a la figura del seu oncle. Al llarg de la seva vida, va fer tot el que va estar a la seva mà per fer encara més grans la fama i la llegenda de Murrieta. A causa de les seves accions, la història de Joaquín es va fer tan popular que l'any 1919 Johnston Mc Culley va publicar un relat titulat The Curse of Capistrano (‘La maledicció de Capistrano’), inspirat en la llegenda d'aquell home que castigava als rics i protegia als pobres.