24.2.17

LA MESURA DEL TEMPS, INVENT DELS SUMERIS


 
Estàtua de pedra de Gilgamesh amb Zodiac

LA MESURA DEL TEMPS, INVENT DELS SUMERIS

Podem trobar curiós el fet de dividir les hores en 60 minuts i els dies en 24 hores: per què no un múltiple de 10 o de 12? Per dir-ho de forma senzilla, la resposta a aquesta pregunta és que els “inventors” del temps no operaven amb un sistema decimal (base 10) ni duodecimal (base 12), sinó amb un sistema sexagesimal (base 60). Per a un poble tan innovador com els antics sumeris, els primers a dividir els moviments del cel en intervals mesurables, 60 era el nombre perfecte.

La utilitat del número 60

El número 60 pot dividir-se en 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20 i 30 parts iguals. La cosa no queda aquí, ja que a més els astrònoms sumeris creien que l'any tenia 360 dies, un nombre que és exactament sis vegades 60. L'imperi sumeri finalment va caure, però malgrat tot, el món ha seguit utilitzant des de fa més de 5.000 anys la configuració del temps inventada pels sumeris.

Taula numèrica babilònica amb suma sexagesimal


El pas del temps

Moltes antigues civilitzacions tenien un concepte tosc del pas del temps. Evidentment, el dia començava quan sortia el sol i la nit quan es posava. Però el pas de setmanes, mesos i anys no era tan obvi; no obstant això, aquests cicles també havien estat esbossats pels pobles de l'antiguitat. Un mes era la durada d'un cicle lunar complet, mentre que una setmana era el temps que transcorria en una fase del cicle lunar. L'any podia calcular-se basant-se en la successió de les estacions i la posició relativa del sol. Quan es va aconseguir determinar el zenit del sol, els estudiosos de l'antiguitat van poder comptabilitzar el nombre d'albes/ocasos que passaven fins que el sol aconseguia el seu zenit de nou. D'aquesta manera, els antics egipcis, maies i babilonis, ens altres, van determinar que l'any tenia 360 dies. Però van anar els astrònoms i matemàtics sumeris els primers a dividir sistemàticament el pas del temps. La seva concepció va ser àmpliament acceptada i es va estendre per tota Euràsia.

El sistema decimal no va ser el primer que es va utilitzar

El sistema decimal és a dia d'avui la base numèrica més àmpliament utilitzada. És un sistema de comptatge disponible al moment, atès que l'ésser humà disposa de deu dits per explicar. Per aquesta raó, diverses civilitzacions es disputen la invenció del sistema decimal, entre les quals destaquen els grecs (circa 300 a. C.), els xinesos (100 a. C.) i els indis (circa 100 d. C.). Són menys coneguts els orígens del sistema duodecimal, encara que sembla haver sorgit independentment en diferents llengües, com l'antic nigerià, el xinès i el babilònic, sistema basat principalment en la creença en els dotze signes del Zodíac. No obstant això, tots ells van ser precedits pels antics sumeris, que van idear el seu sistema sexagesimal en l'III mil·lenni a. C.

 
Taula matemàtica (Univ. Columbia

Els sumeris inventen el sistema sexagesimal

Els sumeris van donar preferència al principi al número 60 per ser fàcilment divisible. No solament s'obtenien poques restes en dividir i operar amb el número 60 i els seus múltiples, sinó que a més aquestes restes no tenien decimals periòdics (com per exemple 1/3 = 0.333…), un concepte matemàtic que els sumeris no podien manejar aleshores. El país de Sumer va ser conquistat en el 2400 a. C. pels accadis, i més tard pels amorrites (també coneguts com a babilonis) en el 1800 a. C. Cada poder conqueridor successiu semblava apreciar d'igual manera el sistema sexagesimal per la seva practicitat, incorporant-ho a les seves pròpies matemàtiques. D'aquesta manera, la idea de dividir el temps en unitats de 60 va perdurar i es va estendre cap a a l'est per Pèrsia, l'Índia i Xina, així com per l'Oest fins a Egipte, Cartago i Roma. El sistema encaixava perfectament amb l'assoliment dels astrònoms xinesos en descobrir les dotze hores astronòmiques dels estels (un descobriment principalment teòric, ja que la major part de la població es guiava pel sol). També funcionava d'acord amb les estratègies militars imperials, en particular en el que respectava a la divisió de la vigilància nocturna en múltiples intervals d'idèntica durada. Els egipcis empraven tres torns de sentinella per nit, els romans quatre.

Mapa del cel