31.3.17

LES "QUARTANES"



Diu el meu germà Tòfol, que d’això en sap molt més que jo, que «Madò Juliana en realitat nomia Magdalena i que li deien "Juliana" perquè el seu home era l'amo de la taverna "C'an Julià", abans del 1900, quan es va fundar el poblet i va créixer després de la dessecació de l’albufera.
No tenien fills  i va adoptar una nina (madò Catalina), que seria la mare de na Magdaleneta (que duia el seu nom), i sempre la va estimar com a un a filla biològica, i viceversa.
»

Madò Juliana ens va contar que de petita encara hi havia febres palúdiques per mor dels embassaments de l’albufera del Prat de Sant Jordi que fins a finals del segle XIX arribava fins als peus del poble. El dessecament s’havia realitzat entre 1835 i 1860 però quedaven restes de basses.

Les fortes plogudes embassen el Prat de Sant Jordi


 «El proyecto tomó un impulso importante en 1845 gracias a la actuación de un ingeniero holandés, el Sr. Paul Bouvj, que había llegado a Mallorca diez años atrás. Bouvj se comprometió con las familias de los Rocabertí, Conrado, Bennàsser y Gual, propietarias de los predios de Son Santjoan, Son Oliver, Son Mir y Son Axeló, respectivamente, para desecar el Prat de Sant Jordi a partir de una red de zanjas, para después desembocar en la acequia mayor que vertería al mar el agua sobrante. Hacia 1850 el Prat estaba prácticamente desecado. Unos años más tarde, Rafel Oliver, es capellà de ses idees, junto con un carpintero de El Molinar, en Reixac, empezaron a construir molinos que sacaban el agua del subsuelo para regar los campos mediante un extensa red de pequeñas acequias. De esta manera, Casa Blanca y Can Tunis (hoy Son Ferriol) dejaron de ser sólo un lugar de parada para descansar en sus tabernas, pues se empezaron a abrir talleres de carpinteros y herreros. El Prat se fue parcelando en huertos. Cuando el Archiduque visitó la zona, hacia 1880, el Prat se había convertido en un vergel. Los payeses de la comarca todavía hoy hablan orgullosos de la buena calidad de la tierra del Prat, tierra, dicen, que no tiene piedras, "si hi veus una pedra és que qualcú l´ha posada".»



Seguint amb la història de madò Juliana he de dir que contava que la gent emmalaltia de febres que anomenava “quartanes” (perquè apareixien cada quatre dies i provocaven febre, mal de cap, calfreds i vòmits). El remei era enviar-se, cada dematí en dejú, una bolleta de  «caca» guardada des del dia anterior. I sorgia efecte!

«DE QUARTANES, NO EN TOQUEN LES CAMPANES»
(volia dir que de febre palúdica no es morien)

Aleshores no ens ho acabàvem de creure això del remei casolà però resulta que hi ha estudis que demostren dues coses:

I qui no ho cregui que ho vagi a cercar!