16.5.17

JOAN MAS, L’HEROI DE POLLENÇAJoan Mas, heroi de Pollença

UNA HISTÒRIA QUE NO DESFÀ EL MITE
Durant els segles XVI, XVII i part del XVIII les nostres costes foren atacades constantment pels pirates barbarescs. Les poblacions properes al mar eren atacades i saquejades i els seus pobladors eren assassinats o fets presoners pels turcs.

Dues victòries són conegudes i celebrades sobre aquets fets esfereïdors: la del capità Angelats de Sóller sobre el moro Ochiali i la de Joan Mas de Pollença sobre el moro Dragut.

Sobre el capità Angelats ja he contat la història dels fets succeïts el dia 11 de maig de 1561.

El pirata Dragut


Sobre Joan Mas existeix manco informació perquè es suposa que era un veïnat de Pollença sense significació abans de la seva proesa, realitzada el 31 de maig de 1550.

Fins i tot s’ha dubtat de la seva existència tot suposant que era un mite.

Però investigant les fites que aporta l’historiador Joan Binimelis en la seva Història de Mallorca, Francesc Serra de Gayeta ha seguit la pista d’aquest important personatge en la victòria contra el sarraïns que actualment es celebra per les fetes de la Patrona, dia 1 d’agost de cada any.

Per si us interessa aquí teniu la vertadera història d “Joan Mas”, heroi de Pollença:Però...com diu l'autor: la vertadera història no desfà el "mite"