12.5.17

PIRATES DE LA MEDITERRÀNIA (VII)

PIRATES BARBARESCS


La pirateria musulmana en el Mediterrani es coneix des del segle IX amb l'Emirat de Creta Però no va ser fins a finals del segle XIV quan els corsaris tunisians es van convertir en una amenaça prou important per a convocar una coalició franc-genovesa per atacar Mahdia l'any 1390, també conegut com la croada barbaresca. Exiliats moros de la Reconquesta i els pirates del Magrib es van sumar a la pirateria, però seria amb l'expansió de l'Imperi otomà, un imperi musulmà, i l'arribada del corsari i almirall Kemal Reis l'any 1487 quan els corsaris barbarescs es convertirien en la veritable amenaça per a la població i vaixells cristians.
Els barbarescs comptaven amb els importants ports de Tànger, Penyal de Vélez de la Gomera, Sargel, Mers-el-Kebir i els ben defensats a Tunísia i Algèria, fins i tot Trípoli, des dels quals atacar qualsevol punt del sud-europeu i refugiar-se amb rapidesa portant els ostatges pels quals es demanava rescat.

Ha de tenir-se en compte que la pirateria a naus cristianes era considerada pels barbarescs una forma de Guerra Santa i, per tant, noble i exemplar.

Des d'aquestes fortaleses, els barbarescs atacaven els ports del sud de la península Ibèrica, l'arxipèlag de les illes Balears, Sicília i el sud de la península Itàlica.

Pot sorprendre que un perill tan gran duràs tants segles, especialment sabent que aquells ports no eren parts d'un Estat centralitzat (el poder dels sultans era nominal) i el tribalisme predominava a la regió, dividint les forces enfront d'un atac d'Europa. Aquella regió tenia un escàs o nul valor econòmic per a les monarquies europees. No obstant això, la situació va canviar amb la signatura de la Pau de Lió en 1504 i els atacs barbarescs a Elx, Màlaga i Alacant en 1505.


Els especialistes consideren un error pensar que la península Ibèrica sofria molts més atacs que la Itàlica. No obstant això, en el cas de la península Ibèrica es comptava amb el coneixement de la llengua dels pirates, que coneixien les costes i els costums del lloc que havien abandonat amb l'expulsió feta pels Reis Catòlics. Molts d'ells es van convertir en guies o fins i tot capitans i, ja en terra, comptaven amb la connivència dels companys moriscs que reclamaven aquella terra envaïda, com a seva. D'aquesta manera, les velles incursions medievals, com la cavalcada o l'algarada, tornaven a practicar-se des del mar.

En els primers anys del segle apareix un personatge que, recolzat pels governants otomans i berbers, es va dedicar a atacar nombroses naus europees, principalment espanyoles i italianes: era Barba-roja. Aquest corsari va arribar fins i tot a rebre de mans del rei de Tunísia, en 1510, el govern de l'illa de Yerba, des d'on va seguir organitzant pillatges i atacs, tals com la conquesta de Maó l'any 1535. Després de la seva mort, el seu germà Jeireddín, que havia heretat d'ell el sobrenom de Barba-roja, va arribar a empetitir la llegenda de Aruch. Tant és així que l'Abat de Brantone, en el seu llibre sobre l'Orde de Malta, va escriure d'ell: «Ni tan sols va tenir igual entre els conqueridors grecs i romans. Qualsevol país estaria orgullós de poder-lo tenir entre els seus fills».


La major part de les naus barbaresques eren galeres de poca altura, propulsades per rems. Els rems eren vogats per multitud d'esclaus no musulmans, alguns raptats de països europeus i altres comprats en l'Àfrica Subsahariana. La galera generalment tenia un sol masteler amb una vela quadrangular. Les accions barbaresques van anar augmentant en nombre i gosadia, arribant a prendre possessions a Eivissa, Mallorca i en la mateixa Espanya peninsular amb atacs en Almuñécar o València. La veritat és que moltes d'aquestes accions culminaven amb èxit gràcies a la cooperació que els algerians i tunisians obtenien dels moriscs, fins que van ser expulsats per Felip III.
Malgrat ser l'Atlàntic el principal focus d'atenció dels Àustries, les accions en el Mediterrani mai es van descuidar. Actualment tota la costa mediterrània espanyola està encara jalonada per torres de vigilància (des d'on una sempre albira altres dues) i torres de guàrdia per defensar les costes (les nostres torres de defensa). Aquests pirates van donar origen a una frase que ha perdurat des de llavors: «No hi ha moros en la costa». El mateix que les accions de la qual avui cridaríem societat civil, per alleujar el sofriment dels captius i les seves famílies amb la fundació de l'orde dels Mercedaris dedicats únicament a reunir rescats.

Però no s'ha de caure en la idea que els reis espanyols es limitaven a desplegar una estratègia defensiva. Les operacions que van culminar amb la presa de Tunísia i l'intent de pressa d'Alger per Carles V i Joan d'Àustria, fins i tot la mateixa batalla de Lepanto (1571) protagonitzada per aquest últim estrateg, van ser els principals i més grans intents de combatre aquesta pirateria que suposava un autèntic martiri per a Espanya i altres nacions europees.

Les accions dels pirates barbarescs no remetrien fins a començaments del segle XIX, quan països com Gran Bretanya, França i els Estats Units van cessar de pagar tributs als reis barbarescs i van començar a realitzar campanyes de càstig contra la base pirata d'Alger. Aquesta va veure destruïda gran part de la seva flota en 1816, i en 1830 va caure davant les forces franceses, que la usarien com a punt de partida per crear la colònia d'Algèria al llarg del segle següent. La pressió internacional i la derrota de l'Imperi otomà, van aconseguir acabar amb la pirateria al Marroc, Tunísia i resta de països de la costa nord-africana.