5.5.18

LES NIMFES


Les nimfes són divinitats de la natura de la mitologia grega i la mitologia romana venerades com a genis femenins de les fonts, dels mars (nereides), dels rius i dels llacs (nàiades), dels boscos (dríades), i de les muntanyes (orèades). Benignes als mortals, dels quals no desdenyaven l'amor, el seu culte se celebrava a l'aire lliure o en uns santuaris petits anomenats nimfeus. En la mitologia romana foren identificades amb les camenes (nimfes de les fonts).A l'època homèrica es consideraven filles de Zeus i divinitats secundàries a les que s'adreçaven les pregàries i que podien arribar a ser temibles. Habitaven en grutes i passaven el temps cantant i filant. Sovint participaven en el seguici d'una gran divinitat, sobretot d'Àrtemis, o acompanyaven una altra nimfa de més categoria, com ara les nimfes serventes de Calipso o de Circe.

Sovint apareixen com les dones d'un heroi epònim d'una ciutat o d'un país, com en la llegenda d'Egina i Èac o la de Taígete. També intervenen en els mites amorosos, com Dafne, Eco, o Cal·listo. Els seus amants habituals són forces masculines de la natura, com ara Pan, els sàtirs o Príap. Els grans déus no rebutgen els seus favors, i s'uneixen a Zeus, a Apol·lo, a Hermes i a Dionís. De vegades s'enamoren i rapten nois joves, com Hilas.

Les nimfes estan dividides en dues grans classes: les que són considerades divinitats menors, i les que personificaven tribus, races o estats.Les primeres es divideixen en:

    Nimfes de l'aigua (Oceànides: de l'oceà, els rius, i les fonts, principalment)

    Nimfes de les muntanyes i coves (Orèades)

    Nimfes de boscos, gorgues i encanyissades     

    Nimfes dels arbres (Dríades)

Les segones agafaven generalment el nom d'allò que representaven.


LLISTA DE NIMFES:

   Adrateia
   Aganipe
   Apies
   Cal·listo
   Calipso
   Cal·lírroe
   Castàlia
   Cercira
   Clímene
    Despoena
    Dione
    Èfira
    Equidna
    Egèria
    Esmílace
    Estrimo
    Idia
    Ismene

    Juturna
    Lara
    Liríope
    Lotis
    Mèlia
    Mídia
    Siringa
    Tebé
    Tetis