21.1.17

LA MEDINA I LA KASBA

La Medina és la ciutat antiga amurallada i a on actualment hi ha els tallers artesans i el mercat amb el zoco, on els carrers se sobreposen uns sobre els altres i les cases s’aguanten entre si, actuant com a peces d’un super mecanoplast.

La Kasba és una autèntica fortalesa que defensa amb el seus canons d’artesania i sobre els que actualment hi crien les aus de pas, com a vertader signe de la pau actual, entre fronteres.

De la Kasba, la vista travessa l’estret  i sense cap esforç s’observa la costa espanyola com si està a un tir de fona. Per això no és estrany que  el guia tangerí expliqui als turistes europeus, també de pas, que se pensa fer un pont per sota la mar que unirà les dues meitats d’una mateixa terra.



Pels carrers estrets de la Medina, els homes, amb les seves babutxes i túniques mores són feliços. No han sortit mai del nord del marrroc i anyoren el dia en que creuar la mar serà tan fàcil com anar a Tetouan.

El mercat, com un riu amb els seus afluents avarca bona part de la Medina. S’hi ven quasi de tot i és semblant als nostres de fa cinquanta anys. L’encant està en la gent que t’ofereix la seva mercaderia i te somriu i te crida i te vol vendre el seu gènere que és el millor. 
Quanta intel·ligència acumulada hi ha en la seva mirada.


A la part baixa de la Medina i amb mirada sobre el port hi ha l’Hotel Continental amb el seu passat de glòria. Ben segur que durant les guerres mundials bullia el negoci i la conspiració era el pa de cada dia. Allà se venia i comprava de tot, fins i tot persones i carregaments de guerra. He vist el seu antic esplendor en les portes i objectes d’art, actualment en restauració que auguren un nou hotel ple de bells records.