18.2.17

L'ENGINY DELS FONERS (II)



Missatges dins les bales dels foners...
 
Algunes de les bales perforades incloïen missatges escrits destinats a burlar-se de l'enemic:

“El costum d'escriure missatges sobre els projectils es remunta com a mínim a l'època Bíblica, i continua vigent encara a dia d'avui entre israelians, jordans, nord-americans i alguns altres.

La pràctica es va convertir en alguna cosa comuna a escala industrial per als antics grecs i romans, que fabricaven en motlles projectils de plom per a fones amb missatges burletes en relleu com ‘ai!’,  ‘Troba un bon lloc’, i ‘Allà va un caramelet!’.


Els antics grecs i romans produïen quantitats massives de projectils de plom per a fones, en ocasions utilitzant motlles i altres vegades simplement enfonsant un dit en la sorra i abocant plom fos en el forat. Els missatges que els antics romans escrivien en els projectils de les seves fones anaven des del nom del comandant de la unitat dels foners, o del conjunt de les seves tropes, a missatges invocant a un déu, desitjant algun mal als seus enemics o insultant-los.

Aquests projectils llançats per mitjà d'una fona arribaven més lluny que una fletxa i ocasionaven danys devastadors, encara que imperceptibles, a aquells enemics als quals copejaven, segons antigues fonts. El plom és un molt bon material per a projectils, ja que per la seva alta densitat fins i tot petits projectils de plom són prou pesats com per ser efectius, sent difícils de veure i d'esquivar per la seva petita grandària.”

Quan els romans van atacar Escòcia, les fones eren emprades principalment per unitats especials de tropes auxiliars (“auxilia”), reclutades per combatre al costat de les legions romanes. En èpoques antigues, les illes Balears,  eren famoses per dotar a l'exèrcit cartaginès, primer, i romà, després, dels seus millors foners
Aquestes tropes formaven part de l'exèrcit de Julio César quan aquest va envair sense èxit Gran Bretanya en els anys 55 a. C. i 54 a. C.

La missió d'un foner no era fàcil, però la seva estratègia resultava molt efectiva. Els projectils de 50 grams podien llançar-se almenys fins a una distància de 200 metres i aconseguir velocitats de 160 km/h. Aquestes dades impliquen que una bala romana llançada per una fona contenia solament una mica menys d'energia cinètica que un tret realitzat per una Magnum 44.

El jaciment arqueològic on s’ha fet la troballa es troba a poques milles de distància de la línia de fortificacions romanes i el Mur d'Adrià. L'atac dels romans potser va ser part de la campanya militar de Antoní Pio, successor d'Adrià. La guerra contra les tribus escoceses es va perllongar durant 20 anys, fins al 158 d. C., quan els romans van renunciar als seus plans de conquistar aquestes terres.