17.2.17

NA GALERA (II)


Illot Na Galera (Can Pastilla, Palma)
Actualment sabem que Na galera funcionava més com un emplaçament de caràcter cerimonial. De fet al segle IV abans de Crist es va aixecar en l'illot l'esmentat edifici monumental, de cinc per cinc metres, construït amb pedra arenosa, les restes de la qual van ser desvetllats pels arqueòlegs fa ja uns quants anys.
Peça de ceràmica púnica

En l'actualitat, durant la passada campanya d'excavacions els resultats de les quals s'han presentat recentment, la troballa més destacada ha estat el descobriment —a l'interior d'un pou de tres metres de profunditat— d'una peça ceràmica votiva única, que s'ha trobat sencera i que data del segle I abans de Crist.
Una troballa que a més va realitzar una nena anomenada Alba. Segons van relatar els científics, la petita es trobava de visita en el jaciment i, excavant dins del pou, va tenir la gran fortuna de trobar la gerra.
Gràcies als descobriments realitzats, els especialistes ja poden confirmar la presència humana en l'illot des de fa, almenys, 4.000 anys. En el jaciment també s'han trobat bols, gerres, set monedes púniques encunyades a l'illa d'Eivissa i 10 cossos humans del segle I d. C, a més de 1400 esquelets de corb-marins en un altre pou. Així mateix, els arqueòlegs que han treballat a la zona en els últims anys també han localitzat restes de cabanyes, probablement de l'època talaiòtica, i diversos objectes que es remunten fins a l'any 2000 aC.