26.3.17

FER BUGADA



FEINES DE LA LLAR DE LA CASA PAGESA: 
FER LA BUGADA


Abans de l'aparició de rentadores, la roba es rentava al rec, a la bassa o al safareig.
A fi de sotmetre la roba blanca a una neteja i desinfecció completes, de tant en tant, a criteri de la mestressa, es feia la bugada.
El cossi o recipient per fer la bugada s’anomenava bugader i podia ser de terrissa, de fusta o de metall. Fins i tot es podia aprofitar una pica de pedra. Aquest recipient tenia una obertura lateral, prop del fons, per on s'escorria l'aigua del seu interior.
Dintre el cossi s'hi col·locava la roba i al damunt, entre dos draps ben nets, s'hi posava un sostre de cendra de la que s'arreplegava al foc a terra. Prèviament la cendra s'havia tamisat per tal de separar-ne tot rastre de carbó o altres impureses. 

Fer la bugada consistia en anar tirant al cossi, preparat com s'ha dit anteriorment, aigua escalfada en una caldera que al passar a través de la cendra es convertia en lleixiu. Quan la roba del cossi estava ben amarada, el líquid que sortia per l'obertura del fons era recollit en un recipient i retornat a la caldera per continuar el procés esmentat.
L'operació es realitzava sense parar durant unes hores, fins que la mestressa considerava que ja n'hi havia prou. La roba bugadejada era posteriorment esbandida amb aigua clara. La pràctica de la bugada proporcionava a la roba blanca una agradable flaire de net, a més de blanquejar-la i desinfectar-la.
El sabó per rentar la roba era de fabricació casolana, elaborat mitjançant el tractament amb sosa dels greixos.