27.3.17

SON EIXUT



“A Magdalena de Son Eixut, in memoriam”

Devora l’escola de Sant Jordi, just creuant el jardinet que tenia darrera, es trobava Son Eixut, una casa de camp aferrada al poble amb doble entrada. Per la part de baix donava a una clastra amb una gran morera que donava ombra a l’estiu i aturava el vent de llevant a l’hivern. Per la part de darrera era una casa més pareguda a les del poble (actualment està molt transformada i és un restaurant molt conegut del poblet en el qual madò Catalina de Son Eixut ha estat cuinera important, però la casa de baix es conserva, reformada, igual que en aquells temps però actualment ben envoltada de cases noves). 

El camí a la casa de camp pujava  per  l’esquerre i entre les cases i  el camí de baix quedava un bon tros de terra conrada amb horta i cereals. A la dreta, just a baix del terreny que donava  a l’escola, hi havia unes tanques  sense conrar  amb un gros garrover que tenia una branca gruixuda horitzontal.

A la casa de Son Eixut aleshores hi vivia un matrimoni amb dues filles; i amb tots ells també hi habitava la padrina per part de la mare que era la vertadera propietària de la casa.

El marit, envoltat de quatre dones,  tenia poc a dir, era poc xerrador  i no parava molt per la casa. De bon matí partia amb el carro cap finca que tenien a la vall i els dies feiners sols el véiem els vespres quan fèiem vetlada junts, a l’estiu.

Magdalena
L'esposa nomia Catalina i la mare d’aquesta era madò Juliana. Les dues filles eren na Maria, que aleshores estava  a punt de casar i na Magdalena, que tenia més o manco la meva edat. 
Sovint he reflexionat com devia  esser que una família pagesa era tan oberta en actitud i fets. En això no es diferenciaven dels meus pares.  
Ben aviat vaig  connectar molt bé amb aquelles veïnades. Tan és així que sovint era a ca seva, tant de dia com de vespre, sobretot quan fugia el fred i fèiem la vetlada junts.

Tenc molts bons records d’aquells moments!