29.3.17

MADÒ JULIANA (I)



En aquell temps madò Juliana exercia de madona de Son Eixut. Era una padrina bastant major però seguia donant ordres a la seva filla Catalina i per suposat al genre i nétes.

Jo i la meva família li vàrem caure bé i ens convidaven sovint a passar la vetlada en la seva companyia, sobretot a l’estiu, quan podíem estar a la fresca.

A les vetlades parlàvem de diversos temes d’actualitat però també algú cantava una cançó o contava el darrer acudit. Adesiara jugàvem a endevinalles o embarbussaments i quan ens cansàvem la padrina ens contava les seves històries que solien tractar d’encanteris i bruixes. Ella ho contava com si fossin fets reals passat en temps seus però ara veig que eren rondalles o contarelles populars.

Record que fou la primera vegada que vaig escoltar la història dels joves del poble que feren messions a veure quin era l’atrevit que anava a clavar un clau a la porta del cementiri (aleshores a Sant Jordi encara existia el cementeri del can Cota).  El més agosarat va oferir-se i cametes amigues cap al cementeri. En veure que no tornava els seus amics anaren a cercar-lo i el trobaren mort aferrat en el clau que havia clavat juntament amb la seva capa a la porta d’entrada del lloc sagrat. Suposaren que quan arrancar a córrer es va trobar agafat i que va morir de pànic.

També contava molts d’encanteris  i històries de mal-bocins,  sobre els que tenia una classificació: per enamorar, per fer enyorar, per fer oblidar, per fer penar, per fer avorrir, per fer perdre l’enteniment i per matar.

(continuarà)