22.3.17

PARTIM CAP A SANT JORDI

 


L'any 1957 el meu pare fou destinat a l'escola unitària de Sant Jordi (Palma). Durant l'estiu amb l'ajuda d'en Mariano d'Algaida (camió) férem les mudances a la casa del mestre que estava ubicada sobre la mateixa escola. En els baixos hi havia l'escola de nins, en el primer pis, la de pàrvuls i la de les nines, i en el pis superior, les cases dels mestres.

Aleshores la mestra de pàrvuls era donya Catalina, dona del mestre Pere Rotger. La mestra de les nines era donya Carme. 

En poc temps vaig comprovar que mon pare es duia millor amb donya Catalina que amb donya Carme, però com que cap de les dues vivien a Sant Jordi, les relacions eren minses. A més he d'afegir que el meu germanet petit que ja tenia quatre anys va començar a l'escola de donya Catalina i això anava a favor d'ella. 

L'escola, en aparença,  era com és a l'actualitat.


La construcció de l’escola s’inicià el 1932, d’acord amb els plànols de l’arquitecte municipal Guillem Forteza Pinya. És d’estil regionalista. Amb l’esclat de la Guerra Civil se suspenen les obres i no serà fins el 19 d’octubre de 1946 que s’inauguri l’escola.

Té una façana centralitzada per un cos en forma de torre de planta quadrangular, de tres altures, amb un portal d’arc rodó adovellat, una finestra a la segona planta i coronament amb tres finestres i el capell en forma de quatre aiguavessos. Al cos de l’esquerra hi ha dues finestres al primer nivell i una arcuació de tres finestres d’arc de mig punt al primer pis.

El lateral de la dreta compta amb una gran finestra amb un escut i, a la part superior, una renglera de dotze finestres de mig punt. Al primer gràfic es veu el projecte de l’arquitecte Forteza i s’observa que l’escut projectat era el republicà (corona mural en forma de castellet). A la foto que està al seu costat podem observar la fidelitat de la construcció respecte del projecte, excepte l’escut que es canvia pel monàrquic (corona reial).


Actualment, tot i què s’ha conservat l’edifici tal com es va projectar, se n’ha canviat l’estructura interna de manera que pugui atendre tots els cursos de l’educació primària. L’educació infantil té un edifici separat a la part baixa del solar, mirant a la façana de la dreta.