8.6.17

EL DONZELL DE BINIATRÓ (i III)




Es conta que Ramon Llull quan era jove era molt fogós i enamoradís. Patge d'un príncep, ben alimentat a l'Almudaina i gaudint de bona salut, l'home devia tenir sobrada ardorositat. Per això quan va sentir parlar de la moreta de Gabellí li vengueren unes ganes boges de conèixer-la. I cap allà se'n va anar a trot de cavall, al casal que, aleshores, era d'un cavaller tarragoní, amic i company del seu pare des que s'havien ajuntat amb el rei en Jaume per a la conquesta de Mallorca.

La llegenda diu que el donzell de Biniatró va entrar a cavall dins la clastra de Gabellí i allà, la cavalcadura va començar a potejar nerviosament l'empedrat. Des del Bosc Gran, el cavall havia baixat a galop i ara seguia inquiet. Quan la jove mora que estava regant les plantes de la clastra va sentir tal remor, li vengué un tremolor que l'obligà a amagar-se sota el portal de la tafona. Quan en Ramon la veu, tractant d'asserenar-la, emprant tota la finor de la qual era capaç un cortesà, li digué:

- Tabuaia! Tabuaia, és un cavall dòcil!

La jove mora, gelosa de la seva intimitat però veient-se cridada pel seu vertader nom per un cavaller, s'empegueí i no va alçar el cap. El donzell de Biniatró, baixant del cavall, s'acostà a la jove i amb la mà li va fer aixecar el rostre, i mirant-la als ulls va quedar sorprès. L'home es va torbar: en la seva vida havia vist una cara tan angelical i, assaborint la dolçor d'aquella nina, va tornar a dir:

- Tabuaia! Jerònia de Gabellí...
Ella, amb la seva llengua, contestà:
- Barak Allahu Feekum! Syyd!

En aquell precís moment va aparèixer el senyor de Gabellí i convidà a Ramon a entrar al casal.

Conta la llegenda que en Ramon pres d'un encisament captivador es va quedar mirant la jove per uns instant fins que una veu greu li va repetir la invitació per entrar al casal.
Ermita de Sant Miquel


També conten que un altre dia que passejava a cavall per les terres del Pla de Tel, l'animal es va desbocar i en una correguda infernal, va anar a parar dins el torrent de Sant Miquel, just al pont del xaragall de Gabellí.