7.6.17

EL DONZELL DE BINIATRÓ (II)




Quan el jove Ramon Llull anava a veure els seus pares a l’alqueria de Biniatró aprofitava les seves estades per a conèixer uns dels lloc més bells de la terra mallorquina: la vall de Sant Miquel. La presència del donzell, enllestit amb la indumentària cortesana, passejant a cavall per les terres de Monnàber, s’Ullastrar i Gabellí, devia esser tot un esdeveniment...

En aquell temps ja estava construïda l’ermita de Sant Miquel que era la Parròquia de tota la comarca i que també degué visitar el nostre sorprenent cavaller.

Gabellí, que llindava amb la finca de Biniatró, era el millor verger agrícola del pla de Tel, precisament on fou construïda sobre un antiga mesquita, la parròquia de Sant Miquel.

Aquest bell paratge on es troben les Fonts Ufanes va esser alqueria mora molt estimada i desitjada per l’abundància d’aigua i possibilitats ramaderes.

Aquestes dues finques, les de Biniatró i Gabellí foren les preferides pels nobles i cavallers que acompanyaren el Rei Jaume I en la conquesta de Mallorca. El fet que edificassin una església d’estil gòtic ran del torrent de Sant Miquel, vol dir que la comarca estava molt poblada.


La història ens conta que els moros que abans de la conquesta foren propietaris de finques de la comarca, d’acord amb el Llibre del Repartiment, es quedaren “in condicione Domine”. Aquestes famílies passaren d’esser amos a esser criats. Bastants, resignadament, es sotmeteren  als conqueridors.

Entre els àrabs vençuts, es conta que a Gabellí hi havia una bella al·lota adolescent, filla del moro Abdelkader. S’anomenava Tabuaia però el beneficiat del Repartiment li posà el nom de Jerònia.  La seva bellesa ben aviat transcendí per tota la comarca del Pla de Tel I de sant Miquel.

Senyors, menestrals i pagesos, tothom en parlava de la seva bellesa encara molts pocs l’havien poguda veure.  

Aquí apareix una història que es conta per aquelles terres que no  saben si és certa o un llegenda popular.