6.6.17

EL DONZELL DE BINIATRÓ (I)



Coronació del rei Jaume II


Ramon Llull va néixer a Palma l'any 1232 o 1233, pocs anys després de la conquesta catalano-aragonesa de la illa per part del rei Jaime I (1229). Fill d'una família acomodada d'origen barceloní i home de gran alçada, va destacar de molt jove per la seva capacitat intel·lectual i va arribar fins i tot a ser preceptor de l'infant Jaime, el futur rei Jaime II de Mallorca. 
Fins als trenta anys va du una vida molt plàcida; va escriure poemes d'amor trobadorescs  i en 1257 es va casar amb Blanca Picany, amb qui va tenir dos fills: Magdalena i Domènec. També se li atribueixen diverses aventures amoroses.


Sembla ben demostrat que el pare de Ramon Llull, que nomia Ramon com el seu fill, era natural de Barcelona i va acompanyar a Jaime I en la conquesta de Mallorca. Això explica que el seu nom aparegués entre els beneficiats en la repartició de la illa, encara que no englobat en el col·lectiu de la comunitat de Barcelona, a la qual se li va assignar la seva part de patrimoni, sinó com a integrant de l’hoste del rei. Efectivament, en el Lliure del Repartiment, datat l'1 de juliol de 1232 s'atorga el «rahal Aljebeci», situat en el terme de Palma, a "R. Lul". Aquesta finca tenia una extensió d'unes vint-i-dues hectàrees. També consten altres propietats en el mateix llibre del Repartiment de Mallorca assignades al mateix "R. Lul Barchinone et fratum suorum" (és a dir, a Ramon Llull de Barcelona i els seus germans): una casa situada al carrer de la Sèquia (actual Sant Miquel), segons sembla, prop de l'església parroquial que dóna nom al carrer; i una alqueria en el districte de Pollença, «Beniatron» (actualment Biniatró, a Campanet), d'unes cent trenta-sis hectàrees. Segons el medievalista Álvaro Santamaría es tractava d'un patrimoni gens menyspreable que totalitzava cent cinquanta-nou hectàrees. D'aquesta manera, la família Llull va haver de ser considerada com a "gent acomodada", propietaris de classe mitjana  –un col·lectiu similar a la gentry anglesa– que van ser els que van predominar en el Regne durant les primeres centúries després de la conquesta.


En el següent escrit parlarem de l’aventura que va tenir Ramon Llull a Gabellí, lloc on es troben les Fonts Ufanes..., quan era a les terres de Biniatró per a visitar els seus pares.