11.12.17

ELS CÒRVIDS

Entre els còrvids, el corb (corvus corax) és el rei.
Segurament és el més gran de tots els pàssers i tambè d'altres aus que no ho són. Però, científicament, el corb té totes les característiques d'un pàsser.
A les Balears, el còrvid més corrent és el corb (corvus corax), gran ocell negre de cos i bec i que té una silueta que no es pot confondre per la seva coa, llarga i en punta, el cap i el bec grossos, i les ales.


Corb

Altres còrvids prou coneguts són la cornella, la gralla i la garsa però se'n veuen pocs a les nostres illes.


Garsa

Segons Joan Mayol, autor del llibre "Els aucells de les Balears" (Ed. Moll, 1978), al corb "li agrada jugar en vol, i és delitós veure'l deixar-se caure com una pedra, per jugar després, amb les ales mig tancades, com un reactor, voltar, fer cucaveles, ... De fet és una d'aus més intel·ligents, per ventura la més intel·ligent i el probable és que faci tot això senzillament per jugar. La seva veu, ork... ork és també molt característica."
Efectivament, el corb és intel·ligent, astut, imitador i lladre. Imita les veus dels animals i dels humans. Roba objectes brillants i els amaga a llocs insospitats que recorda.
És omnívor. Caça petits mamífers, llagosts, insectes, crustacis i rèptils. Agafa ous, fruita, i verdura. Menja de tot i és voraç. Té l'olfacte molt fi. Té un excel·lent instint d'orientació.
Si viu en llibertat, cerca una parella estable i posa 5 o 6 ous el mes de març i els cova 20 dies. El mascle aporta el menjar i protegeix el niu.
Per altra banda és molt sociable i pot esser domesticat. És bon vigilant i defensa el seu amo.