8.12.17

LA IMMACULADA CONCEPCIÓ

Avui és el dia de la Immaculada Concepció però molts pocs saben que significa. Per cert que vull felicitar a les amigues que tenen el nom d'Immaculada o de Concepció. Actualment crec que ningú posa aquest nom a una filla i totes deuen esser de la meva edat. Felicitats.

Respecte al dogma proclamat en la butlla «Ineffabilis Deus», de 8 de desembre de 1854, s'assenyala el misteri que ara us explicaré amb una anècdota que s’atribueix al cineasta John Huston:

"Quan John Huston va decidir filmar "Cayo Largo" amb Humphrey Bogart, Lauren Bacall i Edward G. Robinson va traslladar-se a "Cayo Hueso, Florida" amb Richard Brooks, el guionista, acompanyats de les seves respectives esposes. En arribar a l'hotel va demanar si existia "Cayo Largo" i el guionista li respongué que sols era un hotel amb aquest nom.



El propietari de l'hotel quan va veure que estarien una llarga temporada allotjats va instal·lar una taula de jugar a cartes perquè s'entretinguessin. Això fou una mala cosa per Huston que era un mal jugador i va perdre els 8000 dòlars que li havia avançat la Warner per fer el guió. Però Huston com sempre va tenir la sort que uns amics els visitaren des de Cuba i perquè va arribar una forta tempesta i els amics es quedaren a dormir a l'hotel. Aquí ve l'anècdota.

Huston va demanar si algú sabia quin era el dogma de la Immaculada Concepció. La majoria no ho tenien clar i feren venir el propietari de l'hotel que era irlandès i per això catòlic. Aquest home va caure en la trampa de Huston. Va respondre que sí que ho sabia. Aleshores Huston li va proposar unes messions: si perdia el deute quedava perdonat i si guanyada tendria el doble. El propietari no va acceptar condonar el deute però es va jugar 100 dòlars (que era una gran quantitat en aquell temps). Aleshores va donar la resposta: "Crist va néixer sense pecat original". Huston es va fregar les mans i va encendre un llarg cigarro Partagàs importat de Cuba.



- Ara ho podem comprovar – va comentar – que coneixeu cap sacerdot de la vostra confiança, per aquí.

El propietari li va dir que tenia un amic capellà a Miami i que li podia telefonar.

El sacerdot va donar la resposta correcta: "La Immaculada Concepció significa que Maria va néixer sense pecat original". El propietari de l'hotel que en aquell moment no tenia els 100 dòlars, va aportar fitxes de joc per aquell valor i es va retirar tot empegueït.

En el joc que va seguir, Huston i Brooks recuperaren els dòlars perduts i al final guanyaren més de 3000 dòlars.

Tot això passava al mateix any que el Comitè d'Activitats Antiamericanes del Congrés de Diputats d'EEUU perseguia comunistes entre els productors, directors i actors de cinema, entre els quals es trobava John Huston, aleshores vicepresident de l'Associació de Directors Cinematogràfics. Mai el citaren per anar a declarar."